Lifestyle.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de moderne mens

Meest bekeken
>Werken in de vakantie
>Efteling sterkste merk van Nederland
>Autorijden op slaolie


Recente artikelen
>Zuiverste wijnen uit Nieuw-Zeeland
>Digitale televisie niet te stoppen
>Golfsport in Oost-Europa
>Jongeren vinden kunst saai
>Hippe zonnepanelen in aantocht
>Streekromans populair vanwege alwetende moeder
>Singles omarmen polsbandje
Alle artikelen


De badkamer professionaliseert

Hij herinnert zich nog goed het appartement van twee heren in Eindhoven. Ze hadden ‘het concept badkamer’ overboord gegooid. Her en der in huis trof hij sanitair aan. In de ene hoek van de slaapkamer een urinoir, paar meter verder een WC-pot en in de keuken stond het bad annex fornuis. Kijkend over Eindhoven mosselen koken in de keuken, terwijl je in bad ligt. Het is weer eens wat anders. De inzending won vier jaar geleden de Badkamer Design Award.

Architect Jan Pesman is voorzitter van de jury van de Badkamer Design Awards. In november trekt hij met zijn medejuryleden het land in om badkamers te beoordelen. In drie categorieën kan er worden ingezonden. De meest opmerkelijke ontwerpen verdienen bezoek van de jury. Het gaat niet om goed loodgieterwerk, of om tegels die keurig recht zijn gezet. “We zijn er niet om complimentjes uit te delen, we beoordelen ontwerpinventiviteit.” Pesman is niet de man van de kleine kleurtrends. Hij zoekt de oorspronkelijkheid: iets écht nieuws. “De badkamer is interessant omdat er nergens anders op de vierkante meter zoveel disciplines samen moeten werken. Wil je weten of de architectuur van een gebouw goed is, bezoek de toiletgroep. De kleinste badkamers – tot vier vierkante meter – zijn het leukst. Woekeren met de ruimte leidt tot inventiviteit. Het gaat om de ruimtelijke oplossing die is gekozen. Een badkamer komt in aanmerking voor een Award als zij vernieuwing combineert met gevoel voor esthetiek. Het moet mooi en origineel zijn.”
Hij herinnert zich een bezoek van een paar jaar geleden aan een inzending in Amsterdam, waar de badkamer onder de trap was gemaakt. Trap en badkamer vormden een organisch geheel. Origineel vond hij ook de oplossing voor een vrouwenurinoir. Een buisje uit de muur, waardoor de dames konden blijven staan bij het plassen.”

Ideeën armoede
Het is een kwestie van puzzelen, en gebruik maken van bestaande ingrediënten. Teruggrijpen op ’retro’ zonder iets toe te voegen noemt hij ideeënarmoede. Als wastafel zie je weer steeds vaker het bruine tafeltje met daarop een brede schaal en waskom. “Mensen zullen het ongetwijfeld mooi vinden, maar origineel is het niet. Het is de lampetkan uit vervlogen tijden. Eenzelfde lot is Philippe Starck beschoren. Zijn ontwerpen zijn zo gedemocratiseerd dat je ze in de klusmarkt tegenkomt. Op dat moment is de trend gezet.”
Meer gecharmeerd is hij van de badkamer van een Duitse – in Nederland wonende -interieurarchitecte. “Vroeger werden tegels gebakken voor specifieke doeleinden. Denk maar aan de tegel met daarin het zeepbakje. In de badkamer die ze voor zichzelf had ontworpen, had ze voor elke specifieke toepassing en voor elke hoek een tegel laten bakken. De badkamer zelf had ze gebouwd in een doodlopende gang. Twee openslaande deuren waren de entree er naar toe.”
Pesman geeft toe dat de opdrachtgever bereid moet zijn geld uit te geven voor een speciaal ontwerp. De Nederlandse volksaard werkt belemmerend, het mag allemaal niet te veel kosten. “Wist je dat de Nederlandse woningbouw de goedkoopste ter wereld is?”

Professionalisering
De badkamer professionaliseert. Pesman: “We hebben dat tientallen jaren geleden gezien met de keukens. Het tafeltje met daarop het fornuis en het granieten aanrecht met de koudwaterkraan daarboven, zijn uit het beeld verdwenen. Je gaat naar de keukenspeciaalzaak en koopt een complete keuken. Het is een product geworden, waarop je met meubelen kunt variëren. Hieraan kun je aflezen dat de keuken een volwassen product is geworden. Voor de badkamer geldt hetzelfde. Met de komst van kant-en-klare meubelen is de professionalisering ingezet. Het is vermeubeld: je koopt nu een stoomdouchecabine en een wastafelmeubel. Vervolgens ga je combineren.”
Tussen alle innovaties blijft Pesman zich verbazen over de saaiheid van de WC-pot. Pesman: “Het is het toonbeeld van een archaďsche vaas, altijd volgens dezelfde vorm gebakken. Daar zouden ontwerpers zich eens in moeten vastbijten. Bovendien zou de industrie hierin moeten durven investeren. Stel je voor dat het toilet na gebruik zichzelf inklapt, reinigt en in de muur verdwijnt. Dat is nieuw. In Japan zag ik mooie voorbeelden: een toiletpot met tiptoetsen voor reiniging, droging van voren en van achteren, water stroompjes en voor het regelen van de temperatuur van de bril. Je hoeft niet meer wakker te schieten als je ’s ochtends op een ijskoude bril gaat zitten.”

Design Awards

Waarom is hij gevraagd voor de jury van de VSK Awards? Pesman: “Uit ergernis voor het werk van veel tegelzetters, heb ik bij mij thuis in de badkamer niet gekozen voor tegels, maar voor gekleurde glasplaten tegen de muur. Het ziet er na jaren nog uit alsof het een nieuwe badkamer is. Ik heb me daarmee blijkbaar in de kijker gespeeld. En dan word je gevraagd. Dat de badkamer Pesman fascineert blijkt ook uit de toiletgroepen die geplaatst worden in de torenflat van Rijkswaterstaat bij Oudenrijn die op dit moment volledig wordt gerenoveerd en uitgebreid naar een ontwerp van Pesmans architectenbureau cepezed (“Nieuwbouw was net zo duur geweest”, maar Rijkswaterstaat en gemeente Utrecht vinden het een karakteristiek gebouw op die locatie.”). De deuren worden lichtgevend. De traditionele wasbak aan de muur is vervangen door tafels met kranen, zoals je vroeger in fabrieken had. De WC-potten en pissoirs zijn van RVS.”
De Badkamer Design Awards laten zich volgens Pesman het best vergelijken met het belang dat Renault hecht aan de Formule 1- races. Juist daar vinden de innovaties plaats, die later in toegepaste vorm hun weg vinden in de industrie.”


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats